Γουαχαμπισμός

Γύρω στα 1880 έκανε την εμφάνισή του στην οθωμανική επικράτεια ένα βιβλίο γραμμένο στα τουρκικά με τον τίτλο «Τα απομνημονεύματα του κου Χέμφερ, του βρετανού κατασκόπου στη Μ.Ανατολή». Το βιβλίο εξιστορεί πως ένας βρετανός κατάσκοπος ονόματι Χέμφερ κατασκεύασε τον Γουαχαμπισμό στις αρχές του 18ου αιώνα, χειραγωγώντας τον «εύπιστο» και «θερμοκέφαλο»(sic) Μοχάμεντ αλ Γουαχάμπι, ιστορικό ιδρυτή της συγκεκριμένης ισλαμικής σέκτας, να την ιδρύσει. Ο συγγραφέας του βιβλίου αποδίδει στον Χέμφερ την δόλια πρόθεση να διαφθείρει το Ισλάμ, κατασκευάζοντας μια υπερσυντηρητική σέκτα που θα διχάσει τους μουσουλμάνους αποδυναμώνοντάς τους και καθιστώντας τους εν τέλει υποτελείς στο βρετανικό στέμμα δια της μεθόδου διαίρει και βασίλευε.

Το βιβλίο είναι λίβελος. Ο Χέμφερ δεν υπήρξε ποτέ παρά μόνο ως αποκύημα της φαντασίας του συγγραφέα, ο οποίος συγγραφέας προσπαθεί άτσαλα να εκφράσει ως οθωμανός, τις ανησυχίες του για το μέλλον της αυτοκρατορίας και συγκεκριμένα στην περιοχή της μέσης ανατολής. Καταρχάς ο Γουαχαμπισμός, κυρίαρχος στην αραβική χερσόνησο και ειδικά στη μήτρα του τη Σαουδική Αραβία, δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα τον συγγραφέα. Η νεόκοπη αυτή αίρεση του Ισλάμ, με την κυριολεκτική αποδοχή του κορανίου και την πολεμική της ενάντια στα κυρίαρχα ισλαμικά δόγματα, αποκτούσε διχαστική δυναμική ιδιαίτερα σε μια εποχή, στα τέλη του 19ου που εκδόθηκε το βιβλίο, όπου η Οθωμανική Αυτοκρατορία βρισκόταν σε παρακμή, με τις μεγάλες δυνάμεις να ερίζουν για το σαρκίο της. Η διχαστική δυναμική εκφραζόταν με την κατηγορία του αποστάτη (Takfir), που οι οπαδοί του γουαχαμπισμού απέδιδαν, και εξακολουθούν ακόμα, στους μουσουλμάνους που δεν αποδέχονται τη σέκτα. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που βλέπουμε πάμπολλες επιθέσεις σε ισλαμικούς στόχους, επειδή θεωρούνται «γιαλαντζί» μουσουλμάνοι από τους γουαχαμπιστές.

Ο Γουαχαμπισμός, εξ ορισμού φονταμενταλιστικός, υπήρξε από την απαρχή του συνυφασμένος με τον οίκο των Σαούντ. Ο αλ Γουαχάμπι προσέφερε ένα ιδεολογικό όχημα χειραγώγησης στους Σαούντ, την αρχή του ενός και μοναδικού θεού, Tawhid, που στα εγκόσμια μεταφραζόταν στον έναν και μοναδικό ηγεμόνα, δηλαδή την απόλυτη μοναρχία, οι δε Σαούντ παρείχαν προστασία Saudi_Arabia_flagκαι πολιτική κάλυψη στη σέκτα.  Οι βρετανοί με τη σειρά τους πράγματι συνεργάζονταν και προωθούσαν ήδη απο τις αρχές του 19ου αιώνα αποσχιστικές δυνάμεις στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, βλέπετε Ελλάδα, έχοντας γνωστότερο πράκτορά στη Μέση Ανατολή εκείνη την εποχή τον θρυλικό Λώρενς της Αραβίας. Η κορύφωση της συνεργασίας των βρετανών με τους Σαούντ ήταν η Συμφωνία του Νταρίν στα 1915 που όριζε πως η περιοχή που έλεγχαν οι Σαούντ καθίστατο πλέον βρετανικό προτεκτοράτο.

Στα 1932 το προτεκτοράτο άλλαξε μορφή με τη δημιουργία του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, αλλά όχι και περιεχόμενο. Ο Γουαχαμπισμός εξακολουθούσε να αποτελεί την ιδεολογική βάση νομιμοποίησης της απολυταρχίας των Σαούντ, οι δε βρετανοί παρέμεναν «εγγυητές» (προστάτες), παραδίδοντας απλώς τη σκυτάλη στους αμερικανούς λίγα χρόνια αργότερα. Ο Γουαχαμπισμός άνθισε μαζί με τον πακτωλό πετροδολλαρίων, κυρίως μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973 που εκτόξευσε τις τιμές, με τη δημιουργία διεθνώς πάμπολλων γουαχαμπικής χροιάς ισλαμικών κέντρων, ΜΜΕ, εκδόσεων, πανεπιστημίων, υποτροφιών, θρησκευτικών κέντρων κλπ.

Είναι κοινή αντίληψη πως ο Γουαχαμπισμός, αυτή η υπερσυντηριτική ισλαμική αίρεση, κρύβεται πίσω απο κάθε εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση, απο την Μποκο Χαράμ μέχρι την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Χαλιφάτο. Ο πρώην αρχηγός του ΝΑΤΟ, αμερικανός στρατηγός Γουέσλι Κλάρκ, έχει παραδεχθεί δημόσια πως το ΙΚ είναι δημιούργημα «συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή»(sic).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s